Ankia'sDIY

Tervetuloa inspiroitumaan luovan kaaoksen käsityösivustolle, jossa kaik lähtee käsist ja luovuus lapasest!

Tuikkufoliotyöt

Ohjeita alla..

Ruusu rautalangalla

Kukkateline

Ruusu kiinteällä varrella

Taulu

Lisää tuikkufoliotöitä..

Kranssi

Kellon koristelehdet

Korvakorut

Tuikkukuppi

Ruusu ja kranssi

Tuikkufoliolehtien kierrätysidean syntyminen

Varsinkin syksyisin meille kertyy paljon tuikkufoliokuppeja. Viime syksynä 2017 törmäsin facebookin kautta tuikkufoliolehtien ihmeelliseen maailmaan ryhmissä askartelu- ja sisustusidoita, sekä käsitöiden ystävien vinkkipankki.

Taitavat tekijät olivat tehneet näitä lehtiä koristeeksi. Kuten sisustuskoristeita tuikkufoliolehdistä ja maalatuista oksista, lehtiä oli koristeltu helmin ja kuvioin. Googlettelin ohjeita ja vinkkejä, joiden perusteella lähdin kehittämään omia ideoita omiin malleihin työskentelytapoihin ja ohjeisiin.

 

Löysin hienoja teoksia ja vinkkejä blogeista ja muilta sivustoilta. 

Sekä youtubesta hakusanoilla ”foil craft” jolla löysin alumiinifoliota hyödyntämällä tehtyjä tauluja ja päätin soveltaa sitä myös tuikkufolioihin.

 

Liimaamalla oli myös tehty monia töitä. Itse en liimaamisesta kauheasti perusta sillä onnistun aina sotkemaan sillä, joten aloin miettimään myös muita kiinnitys ja kasaus vaihtoehtoja. Rautalangan muotoilu on aina ollut kiehtovaa joten ajattelin kehittää ideoita rautalangalla kiinnittämisen pohjalta. Kokeilin myös lehtien yhteen nitomista, mutta jälki ei miellyttänyt omaa silmää. Sivustoilla neuvottiin naulan kanssa kuviointia lehteen, koska se tuntui mielestäni työläältä ja hitaalta keksin vaihtoehdoksi kuvioida lehdet ruokailuveitsellä. Leenankasityot.blogspot.com sivustolta löysin ihanan näköisiä pieniä tuikkufolioruusuja, ja tämän pohjalta lähdin miettimään voisiko kokonaisista lehdistä kasata isomman ruusun rautalankaan tai muuhun varteen, näin alkoivat kehittymään ohjeet ja ideat omaan tuikkufolioruusuuni. Kokeilun kautta sainkin ensimmäisen tuikkufolio ruusun valmiiksi, ensimmäisen työn annoin lahjaksi Ukilleni isänpäivänä 2017.

Tuikkufoliolehtien valmistusvaiheita

Tuikkufoliolehden valmistus vaihe 1

Lehden teko alkaa lytistämällä kupin sivut toisiaan vasten.

Tarvikkeet joita tarvitset tuikkufoliolehtien ja ruusujen tekoon ovat: Tuikkufolioita, Vasara, Ruokailu/voiveitsi, Naula (tai muu vastaava pienten reikien tekemiseen käyvä väline), Rautalankaa. (varrellisen ruusun tekoon grillitikku tai paksumpi rautalanka)

 

Aivan ensimmäiseksi putsataan tuikkukuppi, kynttilän jämistä esim ruokailu/voiveitsen avulla. Kynttilän jämät voi ottaa talteen jos haluaa, ja myöhemmin niistä voi valaa mahdollisesti omia kynttilöitä.

Foliolehtien valmistus vaihe 2

Vasaroidaan kärjet, ja reunat.

Naputellaan varovasti kärjet lyttyyn, jonka jälkeen naputellaan myös reunat ja keskiosa tasaiseksi. Jos ruttuja jää ne voidaan vielä tasoitta vasaran avulla. Hieman pehmeä alusta on parempi vasaroidessa kuin täysin kova.

Rutut saa tasoitettua kevyesti vasaran kärjellä hinkaten.

Lehtien kuviointi

Lehteen saa nopeiten kuviot tylpän veitsen ja vasaran avulla

Ledet saa kuvioitua näppärästi voi/ruokailuveistä apunakäyttäen, kevyesti naputellaan vasaran avulla, tällä tavalla lehti kaareutuu myös automaattisesti luonnollisemman näköiseksi.

Vaihtoehtoisesti voit kuvioida lehtiä myös kevyesti naulalla painaen, tai vaikka taikinapyörää apuna käyttäen.

Esimerkki kuvioinnit

Köynnös tuikkufoliolehdistä

Valmis köynnös ja rei'itys naulalla.

Kun foliolehdet ovat valmiita, täytyy niihin saada reikä kiinnitystä varten. Köynnöstä tehdessä riittää että lehteen tehdään yksi reikä rautalangan pujoitusta varten. Reiän saat tehtyä vaikka naulan avulla. Valmiit lehdet pujotetaan n.0,6mm-0,8mm paksuiseen rautalankaan, ja liitetään silmukalla/pyöräytyksellä kiinni jotta pysyvät paikallaan. Voit muotoilla köynnöksestä kihartuvaa esim. harjan varren avulla. Mitä paksumpi rautalanka on sitä hankalammin se taipuu haluttuun muotoon.

 

 

 

(Tuikkufolio ruusua tehdessä, reikiä tulee tehdä kaksi vierekkäin, ensimmäiseen terälehteen pystysuunnassa ja loppuihin vaakasuunnassa, mutta tästä löytyy tarkemmat ohjeet kun rullaat tätä sivua alemmas.)

Tuikkufolioruusun valmistusvaiheet

Tarvitset

Tee yhteen lehteen kaksi reikää pystysuoraan, loppuihin lehtiin vaakasuoraan.

Tarvitset n.16kpl tuikkufoliolehtiä. Naulan ja puupalikan (rei'ittämiseen, kuten yllä köynnöstä tehtäessä) Kaksi rautalankaa, tai rautalangan ja grillitikun, riippuen siitä haluatko tehdä ruusun rautalankaan jonka voi johonkin kiinnittää, vai suoravartisen ruusun maljakkoon. Tekniikka on periaatteessa molemmissa sama. Lisäksi tarvitset jonkinlaiset pihdit, siitä lisää työvaiheissa.

Vaihe 1

Pujoita rautalanka lehteen jossa rei'ät ovat pystysuorassa

Pujota rautalanka lehden rei'istä läpi, ja taita pihdeillä itseesi päin. Itse käytin pyöröpihtejä mutta muunlaisetkin varmasti käy. Kunhan rautalangan kärkeä saa sen verran taivutettua että lehti pysyy siinä paikallaan.

Vaihe 2

Taivuta lehden sivut pyöristäen

Taivuta lehden molemmat reunat sormin niin että rautalanka (tai grillitikku) jää sisälle piiloon. Tästä tulee ruusun sisäosa. Jos teet ruusua grilitikkuun kannattaa tikun päähän lisätä tippa liimaa jotta folio pysyy paikallaan.

Vaihe 3

Kiepauta rautalanka 2 foliontyven ympäri

Pujoita toinen rautalanka "selkäpuolelta" tuikkufoliolehteen jo kiinnitetyn rautalangan (varsilanka tai grillitikku) ali ja tee jonkin näköinen silmukka tai vastaava jolla kiinnität tämän kakkoslangan varsilankaan. Varmistaaksesi paikallaan pysyvyyden voit kieputtaa rautalankaa pari kertaa folion ympäri.

Vaihe 4

Rautalangan nro.2 pujoitus

Pujoita kakkos rautalankaan vaakasuoralla rei'ityksellä oleva lehti.

Vaihe 5

Taivuta lehti kaarelle

Taivuta lisätty lehti kaarelle sormia ja rautalankaa apunakäyttäen, kierrittäen ensimmäisen lehden ympäri.

Vaihe 6

Kieputa lisää tuikkufoliolehtiä keskiön ympäri rautalangalla

Voit nyt lisätä useamman tuikkufoliolehden kerralla rautalankaan, ja kieputtaa keskimmäisten ympäri.

Vaihe 7

Lisää tuikkufoliolehtiä sen verran kuin haluat, mitä enemmän lehtiä sen suurempi ja runsaampi ruusu.

Vaihe 8

Kun olet saanut haluamasi määrän tuikkufoliolehtiä kieputettua, käännä ruusu teräletien kärjet alaspäin, ja päättele rautalanka pujoittamalla se lehdessä olevan rautalangan ali.

Vaihe 9

Kieputa rautalankaa sykkyrälle varren ympäri ja katkaise ylijäämä lanka.

Vaihe 10

Elävöittäminen

Taivuta jonkinlaisia pihtejä apunakäyttäen terälehtien kulmia ruususta ulospäin.

Vaihe 11

Jatka terälehtien taivuttamista kunnes kaikkia lehtiä on hieman elävöitetty.

Avaa terälehtiä vielä hieman sormillasi

Ruusut valmiina kiinnitettäväksi johonkin tai asetettavaksi maljakkoon.

Tuikkufoliotaulun valmistus

Tuikkufoliotaulu

Taulun valmistukseen tarvittavat materiaalit

Tämän työn valmistukseen tarvitset taulupohjan, akryylimaalia tai muuta vastaavaa pohjamaaliksi, hopean värisen permanenttitussin, tuikkufoliolehtiä, kuumaliimaa, pyöreäksi leikatun pahviläpyskän, alumiinifoliota, koristenauhaa ja muutaman helmen. Tussin sijasta voit myös maalata haluamasi koristekuviointia siveltimellä ja maalilla. Itse käytin tähän työhön tussia.

Maalaa taulupohja haluamallasi pohjavärillä, anna kuivua.

Valmistusvaihe 1

Maalaa taulupohja haluamallasi pohjavärillä. Itse käytin tässä työssä mustaa akryylimaalia, sillä sitä oli minulla jo valmiina.

 

(Jos sinulla ei ole valmiina tuikkufolio lehtiä tätä työtä varten, voit valmistaa ne yllä olevien ohjeiden avulla sillä välillä kun pohjamaali kuivuu. Muista toki ettei tässä tapauksessa niitä tarvitse kuvioida tai rei'ittää.)

 

Kun maali on kuivunut voit tehdä koristekuviointia tussilla tai siveltimen ja maalin avulla. Jos on epävarma piirtämään tai maalaamaan kuviointia vapaalla kädellä suoraan taulupohjalle, sen voi hahmotella ensin lyijykynällä, se jää kuitenkin tussin tai maalin alle piiloon. Myös erilaisia sabluunoita voi tähän tarkoitukseen käyttää.

Valmista tuikkufoliolehtiä n.30-50kpl

Valmista tuikkufoliolehdet yllä aikaisemmin esitettyjen ohjeiden mukaisesti

Valmista tuikkufoliolehtiä n.30-50kpl riippuen siitä minkä kokoisen kukan haluat valmiiseen tauluun. Itse käytin tähän työhön n.50kpl tuikkufolio lehtiä, sillä kukasta tuli melko suuri.

Tuikkufoliokukan valmistus.

Kukan valmistus tuikkufolioista

Leikkaa pahvista ympyrä. Leikkaa alumiinifoliosta hieman pahviympyrää isompi ympyrä. Liimaa alumiinifolio pahviin niin että folio yltää hieman pahvin reunojen yli, taita reunat pahviläpyskän taakse. Aloita tuikkufoliolehtien liimaaminen ympyrän ulkoreunasta ja etene ympyrän keskelle kerros kerrallaan.

Foliolehtien liimaus alumiinifoliopohjaan

Terälehtien liimaus

Kun olet saanut kaikki terälehdet liimattua, lisää muutama helmi keskiöön koristeeksi kuumaliimalla.

Sommittelua ennen liimausta.

Sommittelu

Kun olet saanut haluamasi koristekuvioinnit taulupohjaan valmiiksi, sekä foliokukan, on aika sommitella kukka ja koristenauhat paikoilleen. Halutessasi voit lyijykynällä merkitä taulupohjaan kohdat joihin haluat elementit liimata. Itse piirsin koristekuvioinnin aluksi vain taulupohjan toiseen reunaan, sommittelin koristenauhoille sekä foliokukalle paikan. Liimasin ensin koristenauhat paikoilleen, piirsin toisen reunan koristekuvioinnin, ja liimasin foliokukan viimeiseksi kiinni taulupohjaan.

Kuumaliimalla liimaukseen liittyvää asiaa!

Kuumaliimalla liimattaessa kannattaa muistaa muutama tärkeä asia. Ensinnäkin kuumaliima on kuumaa, ja liima saattaa kuumentaa myös liimapyssyn pistooliosan. Varo siis sormiasi! Jos liimattavat pinnat ovat keskenään saman kaltaisia liima pitää yleensä paremmin, yhteen liimattavien materiaalien lämpötila vaikuttaa myös liiman pitävyyteen. Liimattavat kappaleet tulisi siis olla pintalämmöltään huoneenlämpöisiä, sillä jos toinen on viileämpi pintainen esine liima jähmettyy sen pinnalla liian nopeasti ja tämä heikentää liimauksen kestävyyttä. Kuumaliima ei sovellu kuumuudelle altistuvien asioiden liimaukseen, sillä lämmössä liima sulaa uudestaan eikä enää pidä. Kuumaliimapistoolia ei kannata säilyttää liimauskertojen välissä kyljellään pöydällä kun se on sähkövirtaan kytketty ja päällä, sillä kuumaliima valuu pöytätasolle, ihanteellista olisi jos kuumaliimalle olisi jonkinlainen teline joka pitäisi liimapyssyä pystyasennossa liimausten välissä. Aina kun lopetat kuumaliimalla työskentelyn muista irroittaa kuumaliimapistooli virtalähteestä!