Ankia'sDIY

Tervetuloa inspiroitumaan luovan kaaoksen käsityösivustolle, jossa kaik lähtee käsist ja luovuus lapasest!

Mikä ihmeen unisieppari?

Pajurengas sieppari

Unisieppari on lähtöisin Pohjois-Amerikan intiaanikansojen keskuudesta ja sen tarkoitus on edistää hyvää unta ja hyviä ajatuksia.

Hyvät unet ja ajatukset osaavat tiensä unisiepparin verkon lävitse nukkujan uniin, kun taas pahat unet sotkeutuvat verkkoon ja tuhoutuvat aamunkoiton ensi säteistä. Unisieppareiden uskotaan ehkäisevän painajaisia ja suojaavan nukkujan lepoa.

 

 

 

Unisiepparit syntyivät Ojibwe-heimon käsissä Pohjois-Amerikassa ja nykyään niitä myydään usein koriste-esineiksi ja matkamuistoiksi. Heimolaiset valmistivat unisiepparit käyttämällä nokkosista punottua kuitua, joka kiedottiin pyöreän rinkulan ympärille ja jonka keskukseen kudottiin hämäkin verkkoa muistuttava muodostelma. Unisieppareiden valmistukseen käytettiin perinteisesti pajua ja ne olivat hyvin pieniä n. 10cm läpimitaltaan. Nykyään niiden valmistuksessa saatetaan käyttää pajun sijasta esim. rautalankaa tai muuta ei luonnon materiaalia. Itse olen useimmiten tehnyt siepparini pajusta.

Unisieppareita myydään nykyisin monessa eri paikassa ja niiden historia voi silloin tällöin unohtua. Nykyään niitä käytetään hyvin paljon myös koriste-esineinä tai sisustus elementtinä, ja niitä on pienen pienistä valtavan suuriin.

Unisieppareita voi valmistaa itse ja omatekemä sieppari tuntuu monesti tärkeämmältä ja henkilökohtaisemmalta kuin ostettu  kokeile siis ihmeessä siepparin valmistusta itse! Voit valikoida materiaalit ja värit omien mieltymystesi mukaan, ja hyödyntää erilaisia kuituja, nahkaa, sulkia ja helmiä, vain mielikuvitus on rajana!

Mielestäni unisiepparit ovat kauniita ja sopivat niin hyvän unen takaajiksi kuin ihan vaan sisustus elementeiksi, ikkunaan, seinälle tai sängyn yläpuolelle.

Omakohtaisia kokemuksia sieppareista ja niiden vaikutuksesta uneen voin kertoa sen verran, että ensimmäisen siepparin tein vanhimmalle tyttärelleni vuosia sitten, kun hän alkoi näkemään pahoja unia melkein joka ilta. En silloin ollut itsekkään kovin vakuuttunut niiden toiminnasta, enkä tiedä olenko vielä tänä päivänäkään, mutta kauniita ovat ja tarina niiden takaa on upea. Tyttäreni ei kuitenkaan ole sen päivän jälkeen kertaakaan kertonut nähneensä painajaisia tai herättänyt minua pahojen unien takia, sieppari on hänellä ollut sängyn yläpuolella jo 4vuotta!

Itse en pahemmin koskaan ole nähnyt minkäänlaisia unia näin aikuisiällä, mutta kun tein itsellenikin siepparin olen siitä lähtien niitä alkanut näkemään, eivätkä ne kyllä koskaan ole olleet pahoja unia, täytyy myöntää. Eli ehkä jotain mystistä tuossa kauniissa kapistuksessa on, tai jos ei, niin kyllä se jokatapauksessa on mielestäni todella kaunis koriste!

Ankian Siepparit

Ohjeet siepparintekoon alla..